Friday 16 November 2012

The meaning of a balanced diet (Η έννοια της ισορροπημένης διατροφής)


Proper nutrition means balanced diet. The two questions most usually addressed to a dietician are: 1) What should I do to lose weight? and 2) What should I do to gain weight? Of course, the easiest and most simple answers which can directly be given would be to decrease or increase respectively the amount of food eaten. Only, one should at the same time, care for the quality of food absorbed.
Balance is associated with 2 words-keys:
Þ               Variety
Þ               Moderation
The first key refers to the general diet plan which is essential to provide food from all groups. That means dairy, vegetables, fruits, grains, meat, and fat should all be included in our daily diet for nutrition balance purposes. For those who refrain from one food group or their diet includes more kinds of a certain food group, it is anticipated that nutrition balance will be disturbed and as a consequence it appears that inadequacy or excessive intake of certain nutrients (compared to the requirements) are also to be observed.
The second key involves the particular attention everyone should pay on taking the right quantity of foods from the different groups without exceeding the acceptable servings corresponding to the individual’s energy needs. Thus, anyone who consumes greater or smaller quantity of what considered necessary (based on individual’s characteristics) is subject to gaining or losing weight respectively, upsetting – in this way – their energy balance.
In the case of moderation, the responsibility mainly points at the individual rather than the dietician who possibly gets to be in charge of the variety. Therefore, in essence, the success of a good balanced diet depends on the dietician. Nevertheless, it may still depends to the individual alone, though this rarely applies as almost nobody plans what he/she intends to eat during the day, thereby no one ever actually calculates the exact amount of food he/she is allowed to consume in order to keep the weight constant.
In conclusion, most of us wonder if there is something that can protect us from never being fat! We seek the answer from dieticians, and we are eager to buy or do whatever offers the desired solution. The answer much as obvious as it is, seems that from a great number of people is not set into practice. A combination of a balanced nutrition (as it is described above) along with regular physical activity comprises the lifestyle which actually promises healthy body weight for lifetime.


Σωστή διατροφή σημαίνει ισορροπημένη δίαιτα. Οι 2 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχεται ένας διαιτολόγος είναι: 1) Τι να κάνω για να χάσω κιλά; και 2) Τι να κάνω για να πάρω κιλά; Βεβαίως οι πιο απλές και εύκολες απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι να μειωθεί ή να αυξηθεί αντίστοιχα η ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνει κανείς. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να φροντίσει ο καθένας και για την ποιότητα όσων καταναλώνει.
Η ισορροπία στη διατροφή συνδέεται με 2 λέξεις – κλειδιά:
Þ               Ποικιλία
Þ               Μέτρο
Το πρώτο κλειδί αναφέρεται στο γενικό σχεδιασμό του διαιτολογίου όπου κρίνεται αναγκαίο να περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα, κρέας, δημητριακά, και λίπη πρέπει να περιέχονται στην καθημερινή μας διατροφή για λόγους θρεπτικής ισορροπίας. Άτομα που απέχουν από την πρόσληψη μιας ομάδας ή περικλείουν περισσότερες τροφές από συγκεκριμένη ομάδα στο διαιτολόγιό τους, συνεπάγεται ότι διαταράσσουν την ισορροπία της δίαιτας και έτσι υπάρχει ανεπάρκεια ή υπερεπάρκεια στην κάλυψη των απαιτήσεων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Το δεύτερο κλειδί επιβάλλει στο άτομο να προσλαμβάνει με ιδιαίτερη προσοχή την κατάλληλη ποσότητα από τις ομάδες των τροφίμων που αναφέραμε και να μην υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες μερίδες που του αναλογούν με βάση τις ανάγκες του σε ενέργεια. Έτσι, άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα από αυτή που θεωρείται απαραίτητη (με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά τους) οδηγούνται σε πρόσληψη ή ελάττωση βάρους αντίστοιχα, διαταράσσοντας με αυτό τον τρόπο το ενεργειακό τους ισοζύγιο.
Σχετικά με το μέτρο, η σημασία επιβαρύνει περισσότερο το ίδιο το άτομο σε αντίθεση με την ποικιλία που τη βαρύτητά του επωμίζεται ακριβώς εκείνος ο οποίος σχεδιάζει το διαιτολόγιο προς εφαρμογή. Επομένως στην ουσία η επιτυχία για μια καλά ισορροπημένη δίαιτα εξαρτάται από τον διαιτολόγο. Μπορεί βέβαια να εξαρτάται και πάλι από το ίδιο το άτομο, κάτι που όμως δε συμβαίνει συχνά καθώς σχεδόν κανείς δε σχεδιάζει ακριβώς τί πρόκειται να καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, άρα δεν υπολογίζει ποτέ ποια είναι η ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει ώστε να διατηρηθεί το βάρος του σταθερό.
Τελικά, ως γνωστό, οι περισσότεροι αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να μην παχαίνουμε ποτέ! Αναζητούν την απάντηση από τους διαιτολόγους, απάντηση η οποία θα τους οδηγούσε καθημερινά να αγοράζουν – κάνουν ο,τιδήποτε είναι αυτό που θα έδινε τη λύση. Η απάντηση όσο περίπλοκη και να μην είναι, φαίνεται ότι από μεγάλη ομάδα ανθρώπων δεν εφαρμόζεται. Συνδυασμός ισορροπημένης δίαιτας (όπως περιγράφηκε παραπάνω) και τακτική φυσική δραστηριότητα (θα αναλυθεί στο επόμενο τεύχος) είναι τρόπος ζωής που εξασφαλίζει τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.