Thursday 22 December 2016

Διατροφικές επιλογές στο πνεύμα των Χριστουγέννων!

Λικέρ ρόδι

Υλικά 
1,5 φλιτζάνι σπόροι ροδιού (3-4 ρόδια), 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2/3 του φλιτζανιού ρακή ή τσίπουρο, 1 ξύλο κανέλας και 2 γαρύφαλλο.
Διαδικασία: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει το περιεχόμενο, αφήνουμε για 5 ακόμη λεπτά και μετά κλείνουμε το μάτι αλλά με τη κατσαρόλα να παραμένει στο ζεστό μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε το μίγμα κλειστό στην κατσαρόλα να παγώσει για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε και αφαιρούμε τους σπόρους στραγγίζοντας τους με ένα πανί. Τελικά με τη βοήθεια ενός χωνιού μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Ρόδι-διατροφικά δεδομένα 
Η Συγκομιδή του γίνεται τον Οκτώβριο. Ένα φλιτζάνι με σπόρους ροδιού αποδίδει περίπου 145 θερμίδες και περιέχει 24 γρ υδατάνθρακες (7 γρ ίνες) και 3 γρ πρωτεΐνες. Καλύπτει σχεδόν κατά το 1/3 τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C και K ενώ περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου και φολικού οξέος. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας είναι το περιεχόμενο του ροδιού σε αντιοξειδωτικά συστατικά καθώς σε αυτά οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες που πιθανόν παρουσιάζει. Η κατανάλωση ροδιού ενδεχομένως προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς όπως προκύπτει από έρευνες μειώνει την LDL (κακή) χοληστερίνη. Επίσης ο χυμός ροδιού έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων. Παράλληλα φαίνεται να βελτιώνει την απόδοση στην άσκηση καθυστερώντας την κούραση. Άλλες έρευνες έχουν μελετήσει την επίδραση του στη μνήμη κι έχει βρεθεί ότι μπορεί αυτή να βελτιώνεται σε ηλικιωμένους και μετεγχειρητικούς ασθενείς. Ωστόσο, προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα για τα οφέλη του ροδιού απαιτούνται περισσότερες έρευνες. Πάντως Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σπάστε ένα ρόδι στην πόρτα σας ! Λέγεται ότι φέρνει τύχη, γονιμότητα και αφθονία!



Κανελάδα

Συστατικά: 1,5 φλυτζάνι ζάχαρη, 1,5 λίτρο νερό, 5 ξυλάκια κανέλας, 10 γαρύφαλλα, 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα (μοσχόφυλλο).
Η διαδικασία εκτέλεσης είναι απλή. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για περίπου 1 ώρα (μπορεί και παραπάνω). Προς το τέλος ρίχνουμε και το μοσχόφυλλο (αρμπαρόριζα). Χρησιμοποιώντας ένα στραγγιστήρι μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε κανάτα ή άλλους περιέκτες. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός χωνιού μεταφέρουμε το περιεχόμενο μιας κανάτας σε αποστειρωμένα μπουκάλια.Μπορείτε να πιείτε την κανελάδα σαν σπιτικό αναψυκτικό αραιώνοντας την με νερό (σε ένα ποτήρι, η αναλογία είναι 1/3 κανελάδα και το υπόλοιπο νερό). Επίσης μπορείτε να την απολαύσετε σε μικρό ποτηράκι με 1-2 παγάκια, όπως σερβίρονται τα λικέρ. Τέλος μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες κανελάδας στο τσάϊ σας-προσδίδει γλυκιά γεύση και άρωμα.

Λίγα λόγια για την κανέλα
Στην αρχαία Αίγυπτο ήταν ένα σπάνιο μπαχαρικό με μεγάλη αξία που το θεωρούσαν δώρο για τους βασιλειάδες. Πρόκειται για τις αποξηραμένες λωρίδες του εσωτερικού φλοιού του δέντρου, από τον οποίο αφαιρούνται τα ξύλινα μέρη. Υπάρχουν δυο ποικιλίες. Στην αγορά Συνήθως πωλείται η φθηνή, η οποία περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό κουμαρίνης μιας ουσίας που σε μεγάλες δόσεις είναι βλαβερή. Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό με πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες λόγω του αυξημένου αντιοξειδωτικού της φορτίου σε πολυφαινόλες γεγονός που πιθανό εξηγεί και την ενδεχόμενη αντιφλεγμονώδη της δράση. Η χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση της οφείλεται στο μέρος που περιέχει το έλαιο (συναμαλδεΰδη) που ευθύνεται για ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει δείκτες που αφορούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως να μειώσει την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση ενώ επίσης ενδεχομένως αυξάνει την HDL («καλή» χοληστερίνη του αίματος). Παράλληλα διάφορες μελέτες συνηγορούν ότι η κανέλα (0.5-2κουταλιές της σούπας) μπορεί να έχει αντιδιαβητική δράση μέσω της σημαντικής επίδρασης που έχει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και άρα στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Τέλος φαίνεται ότι παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες με αποτέλεσμα να βοηθά στην τερηδόνα και την καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής.



Τρουφάκια

Υλικά: 3 κουβερτούρες, 3 φλ. Καρύδια, 2 ζαχαρούχο, 1 φλυτζάνι μπισκότα, κονιάκ, μια βανίλια, τρούφα ή και ινδοκάρυδο.
Διαδικασία: Λιώνουμε την κουβερτούρα (σε χαμηλή φωτιά), ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, και στη συνέχεια αλεσμένα τα καρύδια και τα σπασμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν είναι έτοιμο, βάζουμε κονιάκ στα χέρια μας, και ξεκινάμε να πλάθουμε μπαλάκια. Τελικά τα περνάμε από την τρούφα ή/και ινδοκάρυδο. Το καλύτερο συστατικό στα τρουφάκια είναι βεβαίως τα καρύδια, τα οποία συλλέγονται στα μέσα του Οκτώβρη! Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί έτσι και τα καρύδια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους (65%) περιέχουν λίπος. 15% αποτελούνται από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο είναι υδατάνθρακες, από τους οποίους οι μισοί βρίσκονται με τη μορφή φυτικών ινών. Το καλό νέο όμως είναι ότι τα καρύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλό περιεχόμενο στα λεγόμενα «καλά» για την υγεία λιπαρά, δηλ. μονοακόρεστα και σε μεγάλη αφθονία πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 και ω6) ενώ ταυτόχρονα έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό σε κορεσμένα. Τα λιπαρά αυτά και κυρίως το λινολενικό (ω3) έχει προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητες, ενώ συγχρόνως μειώνει τις φλεγμονές και βελτιώνει τη σύσταση των λιπιδίων στο αίμα. Παρόλο λοιπόν που αποδίδουν αρκετές θερμίδες (654 kcal ανά 100γρ), έρευνες δείχνουν ότι τα καρύδια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας όταν αυτά αντικαθιστούν άλλες τροφές στη διατροφή. Αναφορικά με τη σύσταση τους, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιέχουν καθόλου νάτριο (βασικό συστατικό του αλατιού) ούτε και χοληστερόλη. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία (πολυφαινόλες, κατεχίνες, βιταμίνη Ε) ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού και μαγγανίου αλλά και αρκετή ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και βιταμίνες Β1 και Β6. Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καρυδιών με μείωση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου Alzheimer ωστόσο τα δεδομένα είναι περιορισμένα και απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η βελτιωτική τους δράση στη λειτουργία εγκεφάλου αλλά και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Συστήνεται περιστασιακή κατανάλωση (3 φορές την εβδομάδα).





No comments:

Post a Comment